Окупність energy storage в Україні може бути менше 5 років за рахунок правильного планування роботи — KNESS

Окупність систем накопичення енергії (СНЕ) в Україні може бути менше 5 років за рахунок правильного планування роботи на ринку та постійного здешевлення технологій.

Про це 27 жовтня повідомив директор KNESS Energy Сергій Кравчук, під час «Відкритого засідання Комітету АСЕУ з питань ринків електроенергії та впровадження СНЕ».

«Проект робить окупність менше 5 років, що робить додаткове облаштування сонячної станції, досить таки вигідним», - повідомив директор KNESS Energy.

Кравчук також зауважив, що на сьогодні 1 кВт-год встановлення energy storage вже дешевша ніж 1 кВт встановленої потужності будівництва сонячної електростанції, а тим паче вітрової.

При цьому, компанія відстоює ринкові відносини для роботи СНЕ, без надання особливих преференцій.

«Єдине, повинне бути чітко визначене законодавче та регуляторне поле, яке бажано, щоб не змінювалось. Цього цілком достатньо, щоб накопичувачі забезпечували достатню окупність», - пояснив Сергій Кравчук.

Більше того, окупність може бути значно краще, при правильному прогнозуванні цін на ринку електроенергії, навіть при існуючих цінових індексах.

Крім того, повернення інвестицій може бути коротшим за рахунок зменшення витратної частини на будівництво, внаслідок здешевлення технологій energy storage, вартість одиниці ємності яких досить значно знижується. А також, якщо збільшувати дохідну частини з продажу е/е на різних сегментах ринку.

Разом з тим, за словами Кравчука, при будівництві СНЕ окремо, як самостійний об’єкт, поки що не визначена ставка приєднання до мереж операторів систем розподілу. Однак, при приєднанні energy storage до мереж оператора системи передачі, ставки за приєднання немає, але необхідно виконати певний обсяг реконструкції мереж.

«Насправді, треба дивитись на точку приєднання, чи готова мережа в ній прийняти СНЕ? Чи потрібен обсяг реконструкцій? Чи є необхідність будувати власну підстанцію? Якщо так, то CAPEX стає набагато більшим. Чи можливо слід подивитись на готові площадки, в т.ч. об’єктів ВДЕ?», - додав він.

Відповідаючи на питання агентства ExPro, щодо тривалості процесу сертифікації СНЕ для участі в ринку допоміжних послуг, директор KNESS Energy повідомив наступне: «За 30 днів до бажаної дати проведення випробувань ми повинні направити звернення про сертифікацію до ОСП і запропонувати програму випробувань, далі погодити програму та безпосередньо пройти сертифікацію. По часу це займає від місяця до двох».

При цьому він зауважив, що СНЕ має досить малий рівень деградації протягом року, за рахунок недопущення глибини розряду нижче 20% від ємності.

«Це дещо звужує можливості по перенесенню енергії, але в рамках тих цін які є сьогодні на РПЧ, цього достатньо, щоб робити цю послугу основною, і на залишок об’єму заряду робити якісь трейдингові операції. Деградація нашої СНЕ до 80% ємності від номінальної, відбувається через 4000 циклів роботи», - резюмував Кравчук.

Як повідомляло агентство ExPro, наприкінці вересня поточного року,  компанія KNESS розпочала тестування промислової системи накопичення енергії потужністю 1 МВт та ємністю 1 МВт-год. Наразі система проходить відповідні тестування та підготовку до сертифікації для отримання статусу постачальника допоміжних послуг від ОСП - НЕК «Укренерго».

14:02 / 27 жовтня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події