Огляд українського ринку газу за 7 – 11 червня

Активність торгівлі природним газом на українському ринку залишається низькою, початок другої декади місяця не приніс зростання активності. Попит на газ доволі слабкий, оскільки більшість споживачів придбали ресурс на червень ще у травні.

Ціни на природний газ у першій половині тижня різко зросли на фоні росту котирувань у Європі, після чого стабілізувалися до кінця тижня. Газ в Україні подорожчав до найвищих значень за 2,5 роки – з жовтня 2018р. Деякі покупці активізувалися у вівторок, побачивши ріст цін, проте вже наступного дня попит знову впав, оскільки споживачі сподіваються на зниження цін після виходу українських видобувників з продажем ресурсу липня.

Звітного тижня окремі видобувні компанії продавали залишки ресурсу червня, а також деякі з видобувників вийшли з пропозиціями продажу ресурсу липня. Проте, більшість видобувних компаній поки не торгує. «Зараз попиту на липень немає, на ринку затишшя. Вкінці наступного тижня плануємо вийти з пропозицією липня, спробуємо щось продати», - розповів представник однієї з видобувних компаній.

Спред між цінами на європейських хабах та на внутрішньому ринку України у другій половині тижня збільшився, газ у Європі дорожчає стрімко, а в Україні поступово. Так, у середу газ на TTF торгувався приблизно на €2/MWh або на 850 грн дорожче, ніж на українському ринку.

Трейдери не очікують вихід «Нафтогазу» з продажем ресурсу липня для кінцевих споживачів за цінами, нижчими ніж на ринку. «Думаю, цінового демпінгу від «Нафтогазу» в цьому місяці ми не побачимо», - каже трейдер. Учасники ринку пояснюють це тим, що значні обсяги ресурсу «Нафтогазу» йдуть для потреб населення, ТКЕ, а також для тих кінцевих промислових споживачів, на яких «Нафтогаз» уже постачає. За інформацією ExPro, «Нафтогаз» з 5 червня також розпочав імпортувати газ з Угорщини.

Основним на ринку залишається ресурс червня, який на початку тижня торгувався по 11 000 – 11 200 грн/тис куб м. До кінця тижня він подорожчав у середньому на 3,5% або на 400 грн – до 11 400 – 11 570 грн/тис куб м у п’ятницю. Також на ринку зустрічалися окремі пропозиції з обміну ресурсу червня на газ у ПСГ.

Ціни на газ у ПСГ на початку тижня коливалися у діапазоні 11 000 – 11 200 грн/тис куб м, до кінця тижня вони також зросли приблизно на 3,3% або на 370 грн – до 11 390 – 11 550 грн/тис куб м.

Торгівля ресурсом липня залишається мінімальною у зв’язку з відсутністю попиту. Цінові пропозиція на ресурс липня на початку тижня становили 11 200 – 11 500 грн/тис куб м, а наприкінці тижня 11 550 – 11 800 грн/тис куб м. За інформацією ExPro, деякі з видобувних компаній уже пропонують ресурс липня до продажу.

 

Активність торгівлі на ТБ «Українська енергетична біржа» на цьому тижні була мінімальною. Всього 9 компаній пропонували до продажу ресурси травня, червня, липня, серпня та газу в ПСГ. Протягом звітного тижня газу на ТБ «УЕБ» реалізовано не було. Востаннє таке було у перший тиждень травня, який був скороченим (три робочі дні).

 

Держзакупівлі Prozorro. У системі Prozorro протягом 7 - 11 червня оголошено 33 нових тендери, на 7 менше ніж попереднього тижня. За звітний тиждень компанії шукають постачальників 2,6 млн куб м газу з очікуваною вартістю 30,4 млн грн (з ПДВ). Очікувані ціни коливаються у межах 7 994 – 13 600 грн/тис куб м (з ПДВ), середній рівень – близько 11 470 грн/тис куб м (з ПДВ).

Також на Prozorro оголошені результати 35 тендерів на закупівлю 1,8 млн куб м газу на суму 18 млн грн (з ПДВ). Діапазон цін у межах 7 560 – 12 775 грн/тис куб м (з ПДВ), середній рівень – 9 737 грн/тис куб м (з ПДВ), у 2,6 разів вище, ніж минулого року (3 801 грн/тис куб м).

 

Спотові ціни на природний газ у Європі на цьому тижні стрімко зростали і збільшились в середньому на 11% - з €25,6/MWh до €28,5/MWh.

Причин для зростання було достатньо. Одна з основних - зменшення поставок газу з Норвегії у зв’язку із сезонним обслуговуванням газопроводу. Також збільшення попиту на газ для електростанцій, внаслідок зменшення вітрової генерації електроенергії та стрімке укріплення вуглецевого ринку і зростання цін на емісію CO2. Крім того, збільшенню цін сприяв різкий ріст попиту та цін на LNG в Азії, зокрема в Китаї. На кінець тижня ціни скоректувались і дещо відійшли від максимальних значень.

Ф’ючерсні ціни ресурсу липня поводили себе аналогічно спотовим, зростаючи впродовж тижня і дещо послабившись в кінці. Таким чином, за тиждень ф’ючерсні ціни зросли на 7,9% - з €25,8/MWh до €27,8/MWh.

 

Імпорт газу з європейських напрямків поступово зростає, починаючи з 5 червня. Так, 11 червня було імпортовано 3,2 млн куб м газу, на 55% вище, ніж попереднього дня. Це найвище значення добового імпорту з кінця січня. Весь газ надходить з Угорщини за механізмом віртуального реверсу через «Берег». За інформацією ExPro, основну частину газу імпортує НАК «Нафтогаз України».

За перші 11 днів червня Україна імпортувала 15,7 млн куб м газу, у 5 разів більше, ніж у травні, проте у 41 раз менше, ніж у червні минулого року. З початку 2021р було імпортовано 577 млн куб м газу.

 

Детальніше про те, що відбувається на українському ринку газу читайте в наших виданнях ExPro Gas&Oil Daily та ExPro Gas&Oil Weekly.

10:51 / 14 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події