Огляд українського ринку газу за 23 – 27 листопада

Останній тиждень листопада на українському ринку газу проходив досить активно. Не дивлячись на відчутне зростання цін на європейських хабах, ціни на газ на українському ринку залишаються стабільними. Причина – цінова політика більшості видобувних компаній. «Ті, хто продає імпортний ресурс, підняли ціни. Але ціни на газ українського видобутку не змінилися, бо об’єктивних причин немає. Фактично, просто дещо змінилася структура торгівлі і активніше почали купувати газ в українських видобувників», – розповів один з трейдерів.

Активність торгівлі ресурсом листопада була незначною, проте торгівля проходила весь тиждень. Обмежений ресурс поточного місяця на ринку сприяв підвищенню цін на нього, які до кінця тижня вирівнялися. На початку тижня ціни на ресурс листопада коливалися у діапазоні 5 700 – 5 850 грн/тис куб м, до кінця тижня вони зросли у середньому на 2% (100 грн) – до 5 800 – 5 950 грн/тис куб м.

Основним ресурсом на ринку став грудневий. Ціни на нього протягом тижня були відносно стабільні – на рівні 5 650 – 5 800 (видобувні компанії), 5 750 – 5 900 грн/тис куб м (трейдери). Внаслідок активного продажу грудневого ресурсу видобувними компаніями, ціни на нього вперше опустилися нижче цін на поточний місяць. За інформацією ExPro, частина видобувних компаній уже продала весь ресурсу грудня, натомість деякі лише почали продаж звітного тижня.

Більшість опитаних ExPro учасників ринку очікують зростання цін на природний газ на внутрішньому ринку з наступного тижня. Разом з тим, прогнозуються часті коливання цін у залежності від прогнозів погоди. Деякі з трейдерів прогнозують до кінця року зростання цін на внутрішньому ринку до 6 500 грн/тис куб м. «Після того, як видобувні компанії розпродадуть грудень, ми знову будемо орієнтуватися на Європу, де спостерігається зростання цін», – розповів один з трейдерів.

 

Активність торгівлі природним газом на ТБ «Українська енергетична біржа» продовжує зростати. Протягом тижня 10 компаній пропонували до продажу ресурс листопада, грудня, січня, 1 квартал 2021р та газ в ПСГ. Лідером продажів залишається ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг» - 98 млн куб м газу. (Детальніше)

 

Держзакупівлі Prozorro. Кількість оголошених тендерів на закупівлю природного газу у системі Prozorro продовжує зростати з кожним тижнем. Протягом 23 - 27 листопада оголошено приблизно 330 нових тендерів на закупівлю 103 млн куб м газу з очікуваною вартістю 837 млн грн (з ПДВ). Очікувані ціни коливаються у межах 5 223 – 12 530 грн/тис куб м (з ПДВ), середній рівень – близько 8 090 грн/тис куб м (з ПДВ).

Найбільший обсяг газу, як і на попередньому тижні, закупить АТ «Укртрансгаз», який оголосив два нові тендери на закупівлю 40 млн куб м газу з очікуваною ціною 7 692 грн/тис куб м (з ПДВ). Звернутися щодо роз’яснень по тендерам можна до 18 грудня та оскаржити умови закупівлі до 24 грудня. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій 28 грудня. Початок аукціонів запланований на 2 лютого 2021р.

ТОВ «АС» поставить 7 млн куб м газу Національному Банку України на весь 2021р за ціною 4 663 грн/тис куб м (з ПДВ). В аукціоні брали участь 8 компаній. Після проведення торгів, перемогу здобуло «АС» з пропозицією 33 млн грн (з ПДВ). Крім того, тендерні пропозиції ТОВ «ТЕК», ТОВ «ЄГАЗ», ТОВ «Благогаз збут», ТОВ «Укр Газ Ресурс» та ТОВ «Екотехноінвест» були відхилені.

 

Спотові ціни на природний газ у Європі поступово зростали протягом минулого тижня. На початку тижня ціни Day Ahead коливалися в діапазоні €12,59 – 13,23/MWh, до кінця тижня зросли у середньому на 10% - до €13,3-14,5/MWh на початок п’ятниці.

Основним ціноутворюючим фактором на ринку газу виступала погода. Прогнози показували, що температура буде нижчою сезонних норм. Крім того, очікувалось скорочення виробництва енергії на ВЕС. Наприкінці тижня ще одним фактором, який сприяв зростанню цін стали страйки на норвезькому заводі Nyhamna, внасідок яких з вихідних (28-29 листопада) очікується скорочення імпорту газу з Норвегії на 50 млн куб м на добу (за даними Оператора ГТС Gassco). 

Ф’ючерсні ціни на ресурс грудня на нідерландському TTF протягом тижня також зросли на 2,2% - з €13,5/MWh у понеділок до €14,4/MWh наприкінці п’ятниці.

 

Детальніше про те, що відбувається на українському ринку газу читайте в наших виданнях ExPro Gas&Oil Daily та ExPro Gas&Oil Weekly.

11:04 / 30 листопада 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події