Огляд українського ринку газу за 16-20 березня

Тенденція до поступового зростання цін на ресурс поточного місяця на українському ринку продовжилася у перші дні минулого тижня під впливом різкої девальвації гривні. Ближче до середини тижня ціни на ресурс березня стабілізувалися на рівні 4 400 – 4 500 грн/тис куб м, проте попит був мінімальний. «Важко комусь щось продати, всі затягують з купівлею, чекають найбільш вигідних умов. Під впливом коливань курсу гривні ціни на ринку міняються кожен день, крім того у Європі продовжується падіння спотових цін», - розповів ExPro один з продавців.

Ціни на березневий ресурс у другій половині тижня під впливом цін на інші ресурси, також почали знижуватися і на кінець тижня він торгувався на ринку по 4 250 – 4 350 грн/тис куб м, втративши таким чином приблизно 150 грн/тис куб м.

Традиційно, з початком другої половини місяця на ринку розпочалася активна торгівля ресурсом наступного місяця, ціни на який впродовж звітного тижня поступово знижувалися під впливом котирувань на європейських ринках. Ресурс квітня подешевшав з 4 400 – 4 450 грн/тис куб м на початку минулого тижня до 4 100 – 4 200 грн/тис куб м наприкінці тижня.

Газ у ПСГ, за аналогією з іншими ресурсами, протягом тижня подешевшав приблизно на 200 грн/тис куб м і на кінець тижня торгувався за цінами 4 100 – 4 170 грн/тис куб м.

За словами опитаних ExPro трейдерів, основними причинами зниження цін виступають поступове зменшення попиту, зниження цін українськими видобувниками, а також обвали котирувань у Європі. «Видобувникам необхідно продавати газ, тому вони готові знижувати ціни, а за ними відповідно і трейдери, які у них купують. Крім того бачимо, що у Європі газ продовжає дешевшати», - зазначив один з трейдерів.

В умовах відчутної девальвації гривні та зниження цін на природний газ, продавці намагаються укладати контракти за двосторонніми договорами. Натомість, торгівля газом на біржі у березні фактично відсутня. Учасники торгів відзначають доволі низьку активність зі сторони покупців на своїх торгах, тому більшість компаній-продавців на даний момент надає перевагу позабіржовій торгівлі за двосторонніми угодами.

Наприкінці тижня ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг» продало на ТБ «Українська енергетична біржа» 2,3 млн куб м ресурсу квітня та 500 тис куб м газу в ПСГ з передачею у квітні, середньозважена ціна продажу становила 4 157,89 грн/тис куб м.

Тенденція до зростання спотових цін на природний газ на європейських ринках, яка розпочалася з початком другої декади березня, минулого тижня змінилася на тенденцію до їхнього зниження. За період з понеділка по середу ціни Day Ahead на хабах знизилися приблизно на 11% - до €8,2-9,1/MWh. Падіння ці пов’язане у першу чергу зі зниженням попиту на газ на фоні скорочення виробництва під впливом поширення Covid-19 у Європі. За прогнозами консалтингової компанії Rystad Energy попит на газ у Європі в найближчі два місяці може впасти на 4% у зв’язку з заходами, які вживають країни для запобігання поширенню коронавірусу.

Разом з тим, у четвер на ринку спостерігалося незначне тимчасове зростання цін – приблизно на 3,5% - до €8,4-9,4/MWh, що було пов’язано з прогнозами щодо похолодання та зниженими поставками LNG. Крім того, трейдери, після поступового відновлення економічної активності у Китаї, очікують зростання поставок LNG до Азії, що відповідно призведе до їх зменшення у Європі.

ПСГ. АТ «Укртрансгаз», яке є оператором ПСГ України, повідомило про завершення сезон відбору газу з підземних сховищ та підготовку їх до сезону закачування. За повідомленням УТГ, наразі для клієнтів доступні обидві послуги – як закачування, так і відбір газу з ПСГ.

За оперативними даними Оператора ГТС України, вперше цього року закачку газу до ПСГ було здійснено 11 березня – 3,87 млн куб м закачано до Більче-Волицько-Угерського ПСГ. За період з 11 по 18 березня обсяги добового закачування газу до сховищ коливалися у діапазоні 1-14 млн куб м на добу, загалом за 8 днів було закачано 57 млн куб м газу, в той час як відібрано – 15 млн к уб м.

Нагадаємо, минулого року сезон закачки газу 2 квітня, коли було закачано 6,5 млн куб м газу, запаси в ПСГ знаходилися на рівні 8,756 млрд куб м. Станом на 19 березня 2020р українські ПСГ були заповнені на 51% - у них зберігалося 15,8 млрд куб м газу, що у 1,75 рази більше, ніж минулого року. За інформацією УТГ, 1,6 млрд куб м зберігається у режимі «митний склад» іноземними трейдерами.

Детальніше про те, що відбувається на українському ринку газу читайте в наших виданнях ExPro Gas&Oil Daily та ExPro Gas&Oil Weekly.

11:04 / 23 березня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події