Новий тариф на розподіл не покриває «Миколаївгазу» видатки на безпеку

В діючому тарифі на розподіл газу для АТ «Миколаївгаз» на безпеку мереж передбачено 148 грн. в місяць на 1 км газопроводу.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Цих коштів ледь вистачає на проведення екстрених ремонтно-відновлювальних робіт та усунення аварійних ситуацій. У Миколаївській області 35% газопроводів побудовані 30 і більше років тому, а рівень зносу газорозподільних мереж області вже досяг 35%.

Більше 50% ШРП і ГРП знаходяться в експлуатації більше 20 років, коли середній термін експлуатації згідно паспорту заводу виробника становить 10-15 років. Недостатність тарифу не дозволяє газовикам повністю проводити капітальну реконструкцію і модернізацію системи газопостачання, тому що фінансування значно менше необхідного рівня.

При такому дефіциті коштів до кінця року в Миколаївській області в передаварійному стані опиняться 19 км газопроводів і 42 газорегуляторних пунктів і ШРП.

«Щоб зробити систему набагато ефективнішою, своєчасно проводити заміну морально та фізично застарілого обладнання і мереж з вичерпаним терміном експлуатації необхідно в 10 разів більше фінансування. Зараз ми ледве зводимо кінці з кінцями, і виділених коштів вистачає лише на «латання дірок». Ні про який розвиток і реконструкцію газорозподільної системи з таким рівнем тарифу не може бути й мови», - говорить технічний директор «Миколаївгазу» Дмитро Грицай.

З 1 липня поточного року стартував другий етап приведення тарифу на розподіл газу до економічно обґрунтованого рівня. Проте 24 червня НКРЕКП знизило тариф на доставку «Миколаївгазу» з 1,62 грн/куб м до 1,46 грн/куб м.

Таким чином, фінансування робіт з безпеки мереж залишається на рівні, менше необхідного. Діяльність «Миколаївгаз» залишається збитковою з істотним дефіцитом коштів для ремонтів та обслуговування газорозподільної системи Миколаївської області.

Наприклад відзначимо, що з початку року аварійна служба «Миколаївгазу» здійснила понад 4,5 тисячі виїздів по аварійним заявками споживачів. Чверть з них пов'язані з витоками газу через незадовільний стан мереж.

14:29 / 15 липня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події