НКРЕКП вивчає можливість покладання на Енергоатом спецобов'язків в новому ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вивчає можливість покладання на НАЕК "Енергоатом" спецобов'язків (PSO - public service obligations) з постачання електричної енергії населенню в умовах нового ринку електроенергії з 1 липня 2019р.

Про це в інтерв'ю ExPro повідомила голова регулятора Оксана Кривенко.

Кривенко додала, що після 1 липня 2019р перехресного субсидіювання не буде, а будуть механізми компенсації. 

«Це вже не буде прямим перехресним субсидіюванням, але це буде покладення спеціальних обов’язків з механізмом компенсації. Як від бюджетів різних рівнів, так і регламентування певного об’єму для побутового споживача. Пропозиції щодо обсягів та умов покладення спеціальних обов'язків готуються комісією та має бути подано до Кабінету Міністрів до 1 липня 2019р після проведення консультацій із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства», - заявила вона.

Кривенко додала, що спецобов'язки будуть покладені на державну компаніяю, яка здатна забезпечити достатній обсяг генерації. 

«Це один із варіантів який обговорювався на робочих групах. Це може бути «Енергоатом», - уточнила вона.

Також, за її словами комісія опрацьовує можливі заходи щодо скорочення перехресного субсидіювання.

Як повідомляв ExPro, на початку листопада генеральний директор ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін заявив, що покладання спеціальних обов’язків з постачання електроенергії населенню створює ризики для роботи «Енергоатому«, як ринкового гравця, в новій моделі ринку електроенергії

Бедін додав, що на першому етапі виконання PSO буде прийнятним для компанії, адже тариф на електроенергію для населення (при споживанні до 100 кВт-год в місяць – 90 коп/кВт-год, при 100 кВт-год і більше – 1,68 грн/кВт-год) на сьогодні значно перевищує тариф (56,6 коп/кВт-год), за яким енергія АЕС продається в оптовий ринок, але викликає занепокоєння інше – як довго це буде тривати. 

Довідка Expro. За 11 міс 2018р «Енергоатом» виробив 76,333 млрд кВт-год (53,2% у загальному балансі генерації), а населення за цей же період спожило 32,151 млрд кВт-год (29,2% в загальній структурі споживання). В той же час всі ГЕС та ГАЕС, основна частина з яких представлена потужностями іншої державної генеруючої компанії ПрАТ «Укргідроенерго», за 11 міс виробили 11,332 млрд кВт-год, чого недостатньо для покриття потреби населення.

13:58 / 24 грудня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події