НКРЕКП доречно орієнтуватися на ринок е/е Польщі в якості індикативу для визначення прайс-кепів – Антонова

Методика визначення прайс-кепів на ринку «на добу наперед», внутрішньодобового та балансуючого ринків електроенергії, проект якої на сьогодні розглядається НКРЕКП, орієнтується на індикативні ціни на ринках електроенергії сусідніх Угорщини, Словаччини та Румунії, проте більш доречно орієнтуватися на ціни польського ринку, який більш схожий на український.

Таку думку 11 червня під час Другої конференції з енергетичного права, яку організувала Асоціація правників України, висловила Олена Антонова.

«Цінові індикатори країн (Угорщина, Словаччина та Румунія – ред.), які по розмірам не порівнювані з Україною, чомусь вважаються такими, що можна екстраполювати на наш ринок… З моєї точки зору, мабуть, з цими країнами або тільки з цими країнами порівнювати український ринок в плані цін не доречно», - сказала вона.

Порівняння графіку навантаження в енергосистемі України з системами Угорщини, Румунії та Словаччини*

За словами Антонової, релевантний по відношенню до України є польський ринок, який має значні розміри та цінова динаміка якого повторює українські цінові тенденції.

«Дуже схожий розмір, кореляція цін під час святкових днів… одне Різдво, друге Різдво, Новий рік і на Великдень – кореляція Польщі з Україною не тільки культурна, а ще й енергетична… Мені здається, що методику прайс-кепів треба доопрацьовувати з урахуванням всіх цих речей», - додала вона.

Порівняння графіку навантаження енергосистеми України та системи Польщі (синій колір - Україна, бузковий - Польща)*

* - за даними ENTSO-E

16:41 / 11 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події