Неврахування ряду витрат в тарифі АЕС загрожує продовженню терміну експлуатації блоку №1 ХАЕС – «Енергоатом»

Неврахування у структурі тарифу на відпуск електроенергії АЕС для ДП «НАЕК «Енергоатом» у 2019 році витрат на будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів для Хмельницької АЕС створює загрозу отримання компанією від Державної інспекції ядерного регулювання ліцензії на експлуатацію першого енергоблоку ХАЕС в понадпроектний термін. Про це під час засідання НКРЕКП, на якому затверджувався тариф «Енергоатома» на першу половину 2019р, повідомила директор з інвестицій компанії Тетяна Амосова.

«Це перш за все комплекс з переробки радіоактивних відходів - контракт на €3,5 млн взагалі не врахований, а це 32 млн грн авансу, який ми маємо платити в першому кварталі наступного року. Це дуже важливий для нас проект тому, що він входить до комплексу тих заходів, які ми виконуємо в плані продовження експлуатації першого хмельницького енергоблоку тому, що у нас всі тимчасові сховища на станції вже зайняті. Якщо ми не зробимо цей проект, ми не отримаємо ліцензію на продовження експлуатації першого блоку Хмельницької АЕС», - сказала вона.

Як повідомляв ExPro, сьогодні НКРЕКП прийняла ставки тарифів на відпуск електроенергії з АЕС «Енергоатома» на перше півріччя 2019р. Згідно рішення регулятора, тариф «Енергоатома» буде підвищено у порівнянні з діючим значенням на 1,6% - 56,67 коп/кВт-год, при цьому компанія пропонувала збільшити тариф для АЕС на 28% - до 71 коп/кВт-год.

Довідка ExPro: термін експлуатації першого енергоблоку Хмельницької АЕС завершується 13 грудня 2018р. На сьогодні блок знаходиться в планово-попереджувальному ремонті.

15:56 / 12 грудня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події