Ініціатива щодо зміни підпорядкування «Укренерго» - не на часі – Energy Community

Ініціатива Міністерства енергетики щодо переведення НЕК «Укренерго» з підпорядкування Міністерства фінансів до Міненерго є не на часі, на сьогодні Україна має вирішити ряд інших нагальних проблем на ринку електроенергії. Таку позицію в коментарі для агентства ExPro 21 грудня висловив голова Секретаріату Енергетичного Співтовариста Янез Копач.

«Ця ініціатива не на часі. На сьогодні, Україна має вирішити декілька інших нагальних питань в електроенергетичному секторі», - зазначив Копач.

Також голова Секретаріату Енергоспівтовариства зазначив, що підпорядкування «Укренерго» Мінфіну відповідає європейському законодавству.

Зазначаючи ключові проблеми, які мають бути вирішені на шляху до інтеграції української енергосистеми в європейську енергомережу ENTSO-E, Копач виокремив наступні: сертифікація «Укренерго» та імплементація Третього енергопакету.

«Укренерго» було двічі відмовлено у статусі спостерігача в ENTSO-E. Перша умова для «Укренерго» - це сертифікація НКРЕКП і друга – повна імплементація Третього енергопакету. У випадку електроенергії, є все ще пропущені елементи: соціально вразливі споживачі все ще не визначені, тарифи на передачу та диспетчеризацію не повністю такі як мають бути, RAB-методолія має бути покращена», - повідомив Копач.

За словами Копача, перед зміною підпорядкування від Міненерго має бути переміщено ряд функцій, зокрема володіння та управління генеруючими компаніями, в іншому випадку, сертифікація «Укренерго» буде неможлива.

Як повідомляло агентство ExPro, 11 грудня Міненерго озвучило ініціативу повернути під своє управління НЕК «Укренерго» та взяти в управління АТ «Магістральні газопроводи України» та ТОВ «Оператор ГТС України». Також Міненерго запропонувало передати права управління виробниками та постачальниками е/е Кабміну та іншим органам виконавчої влади. На сьогодні «Укренерго» перебуває у підпорядкуванні Мінфіну.

12:09 / 21 грудня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події