«Нафтогаз» може запропонувати «Газпрому» своп-контракт для транзиту газу 2020р – Вітренко

НАК «Нафтогаз України» може запропонувати російському «Газпрому» своп-контракт, який передбачає «обмін» певного обсягу газу, отриманого на східному кордоні України на такий же, підтверджений європейськими операторами, на західному кордоні. Таку пропозицію топ-менеджер «Нафтогазу» озвучив на фоні заяв «Газпрому» про неможливість укладання транзитного договору з українською стороною за європейським правом.

Зміст відповідної пропозиції виклав виконавчий директор «Нафтогаз» Юрій Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Ми пропонуємо «Газпрому» укласти з «Нафтогазом» контракт не на послуги транспортування, а на «своп» газу. «Газпром» буде передавати нам певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна-РФ, а ми будемо передавати точно такий же обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна-ЄС», - написав він, додавши, що передача газу буде підтверджуватися суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії).

Таку пропозицію топ менеджер «Нафтогазу» озвучив у відповідь на критику «Газпрому», який нещодавно заявив про нібито неможливість укладання контракту за європейським правом та відсутності в України повноцінних інститутів як регулятор та транспортний оператор. «Якщо «Газпром» ніяк не хоче брати на себе ризики пов`язані з українським Регулятором та оператором ГТС (а за європейськими правилам саме оператор та національний регулятор мають відповідні повноваження встановлювати/міняти тарифи і інші суттєві умови контракту), то «Нафтогаз» готовий взяти ці ризики на себе», - написав Вітренко.

«Нафтогаз» пропонує укласти своп-контракт за швецьким правом.

«Такі контракти на «своп» газу є відносно звичними для європейського ринку (можливо, і для «Газпрому»)… Такий контракт є відносно простим, він не є предметом регулювання з українського боку, ніхто нікому не має платити гроші за потужності тощо, і тому у «Газпрому» немає обґрунтованих підстав відмовлятися від його підписання», - додав Вітренко.

16:55 / 18 червня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події