На Закарпатті 27% непобутових споживачів ризикують залишитися без газу на зиму

Залишитися без газопостачання в опалювальний період та отримати штраф від АТ «Укртрансгаз» можуть 468 підприємств Закарпатської області.

Про це йдеться в повідомленні АТ «Закарпатгаз».

Саме стільки не встановили засоби дистанційної передачі даних (модеми) на вузли обліку газу. Це — 27,4% від загальної кількості непобутових споживачів області, які, відповідно до положень чинного законодавства, зобов’язані встановити такі пристрої.

Засоби дистанційної передачі мають бути на лічильниках підприємств з обсягами споживання більше ніж 10 тис куб м газу на рік, або на яких встановлено лічильники типорозміру G-10 та більше. Це обладнання надсилає дані про обсяги споживання до оператора ГРМ щоденно.

«Це необхідно для належної організації добового балансування на внутрішньому ринку природного газу. Мета запровадження балансування – зробити ринок газу України конкурентним та прозорим. Для самих споживачів це гарантує забезпечення необхідними обсягами газу для стабільного функціонування», — пояснила комерційний директор «Закарпатгазу» Юлія Соколова.

Поки промислові підприємства уникають виконання вимог законодавства щодо встановлення засобів дистанційної передачі даних, фахівці «Закарпатгаз» отримують дані про добове споживання у так званому «ручному режимі»: використовуючи телефон, електронну пошту, СМС-повідомлення та Viber.

«Такі методи роботи значно ускладнюють збір даних й збільшують кількість помилок та неточностей, що призводить до відхилень між оперативними та фактичними даними про обсяги споживання. Такі відхилення є підставою для застосування штрафів з боку Укртрансгазу, відшкодовувати які зобов’язані самі ж непобутові споживачі. Тому набагато легше встановити модеми, які автоматично передають необхідну інформацію», — додала Юлія Соколова.

На необхідності встановлення модемів на газових лічильниках неодноразово наголошувала і Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг.

Станом на 29 липня 2020 року, 1240 непобутових споживачів Закарпаття вимогу кодексу ГРМ виконали.

Ці споживачі для отримання рахунків та вирішення інших супутніх питань використовують онлайн-сервіси. Зокрема, «Особистий кабінет» та електронну пошту.

У «Закарпатгазі» звертають увагу: на тих об’єктах, де до початку опалювального сезону модеми не будуть встановлені, газопостачання не відновлять.

13:35 / 31 липня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події