Імпорт електроенергії із запуском нового ринку не дасть відчутного впливу на конкуренцію – «Укренерго»

Відновлення імпорту електроенергії, яке стане можливим із запуском нової моделі ринку, дозволить максимально забезпечити лише 14% від споживання в об’єднаній енергосистемі (за нинішніх технічних умов), чого недостатньо для створення відчутного впливу на конкуренцію на внутрішньому ринку. Таку думку 4 червня під час презентації про особливості запровадження нової моделі ринку електроенергії висловив голова ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

За його словами, в об’єднану енергосистему може бути імпортована електроенергія з Росії, Білорусі та Молдови.

«Разом (Молдова, Білорусь і Росія) можуть забезпечити внутрішню потребу українського ринку на 14%, що на один відсоток менше критичної границі, після якої починають ефективно працювати механізми конкуренції. Тобто рівень концентрації (доля учасника (-ів) на ринку – ред.) має бути не менше 15%, щоб його вплив відчули кінцеві споживачі… Тому імпорт не врятує основну частину України», - сказав він.

Ковальчук зазначив, що потенційний річний обсяг імпорту електроенергії в ОЕС України з території РФ складає 10,512 млрд кВт-год (7% від попиту на ринку), з Білорусі – 7,3 млрд кВт-год (5%) та з Молдови – 3,504 млрд кВт-год (2%).

При цьому, на думку Ковальчука, ідея імпорту електроенергії з Росії може бути не сприйнята в українському суспільстві, також варто врахувати потенційно можливий демарш з боку російської сторони та складнощі для постачальників при веденні операцій з компаніями країни-агресора.

«В Білорусі внутрішні ціни поки що трошки вище ніж українські, тому реальної конкуренції вони не складуть, принаймні поки не буде запущена їх атомна електростанція (Білоруська АЕС, яка будується в м. Островець – ред.)», - сказав Ковальчук.

Також голова «Укренерго» окреслив можливості імпорту в «острів Бурштинської ТЕС», який функціонує окремо від ОЕС України. На цю територію імпорт можливий з боку країн ЄС (5,76 млрд кВт-год в рік).

Довідка ExPro, на сьогодні на ринку електроенергії домінуюче становище мають 3 представники генерації – ДП «НАЕК «Енергоатом», група ДТЕК та ПрАТ «Укргідроенерго». Їх сумарна частка в структурі виробництва складає біля 84%. Висока концентрація на ринку електроенергії не одноразово була предметом уваги з боку Антимонопольного комітету України.

На сьогодні ДП «Енергоринок» імпортує електроенергію лише з метою забезпечення деяких тупикових, прикордонних регіонів України. Імпортні операції з комерційною метою не здійснюються. В Прогнозному балансі електроенергії на 2019р, який був затверджений Міненерговугілля, імпорт у цьому році передбачений на нульовому рівні.

11:11 / 5 червня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події