Міненерго доручило держгенерації надати пропозиції для удосконалення продажу е/е на аукціонах

Міністерство енергетики доручило державній генерації та аукціонному комітету надати у триденний строк (до 19 вересня) пропозиції, щодо удосконалення механізмів продажу електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах, через торги ДП НАЕК «Енергоатом» у 1000 МВт одним пакетом.

Про це 15 вересня повідомила прес-служба Міністерства, після проведеного позапланового засідання аукціонного комітету.

«За результатами засідання компанії державної генерації та члени аукціонного комітету у триденний термін мають надати пропозиції щодо удосконалення механізмів продажу електричної енергії за двосторонніми договорами на електронних аукціонах. Пропозиції розглянуть на наступному засіданні комітету», - йдеться у повідомленні.

Як зауважили в профільному міністерстві, причиною для скликання комітету стали п’ятничні торги , де «Енергоатомом» через об’єднання лотів у пакет 1000 МВт були створені умови, що стали підставою для можливого обмеження конкуренції для компаній-покупців.

Разом з тим, в Міненерго нагадали, що правила на ринку двосторонніх договорів покликані для того, щоб створювати рівні конкурентні умови для учасників, а держкомпанії, що виставляють електроенергію на аукціони, мають бути зацікавлені у забезпеченні прибуткової діяльності.

Як повідомляло агенство ExPro, 11 вересня «Енергоатом» провів аукціон на майданчику «Української енергетичної біржі», під час якого весь виставлений обсяг (1,465 млн МВт-год базового навантаження з поставкою протягом жовтня-листопада 2020р) був проданий лише одній компанії («Юнайтед енерджі») за ціною 1120 грн/МВт-год, що на 25,3% нижче стартового значення.

Ряд трейдерів розкритикували ці торги, зазначивши, що невеликі компанії не мають доступу до цих аукціонів через великий розмір лотів (1000 МВт-год кожен), а відповідно значних сум, які треба внести на початку торгів. У відповідь на це, прес-центр «Енергоатому» опублікував заяву, в якій зазначив, що продаж малими лотами буде призводити до виникнення небалансів та можливості перепродажу обсягів на ринку «на добу наперед».

16:34 / 16 вересня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події