«Львівгаз Збут» спростовує міфи про новий ринок газу

У серпні уряд скасував дію положення про покладання спеціальних зобов'язань (ПСО) на постачальників газу і тепер держава вже не регулює ціну газу для населення, але ТОВ «Львівгаз Збут» залишається надійним постачальником.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Проте нововведення породило багато міфів та свідомих маніпуляцій від нових «гравців ринку». «Львівгаз Збут» пропонує розглянути деякі з них.

Міф 1: Завдяки конкуренції газ подешевшає.

Як і раніше, ціна на газ для споживачів буде змінюватись щомісяця. Але тепер кожен постачальник визначатиме її самостійно, враховуючи ринкові фактори та походження ресурсу.

«На ринку з чесною конкуренцією ціна у різних постачальників не повинна суттєво відрізнятись, адже вона формується за чітким алгоритмом з огляду на ціни європейських хабів. Також є сезонний фактор, який впливає на ціноутворення. Наприклад, у червні ціна газу для населення була найнижчою за сезон, а вже з липня почала зростати. Перед опалювальним періодом попит збільшується, а тому ріст ціни – це закономірний процес», - пояснює директор «Львівгаз Збуту» Павло Майк.

Оголошені ціни на серпень показали, що 90% постачальників газу встановили ціну в 4,4-4,5 грн за куб м. Це обґрунтована ринкова ціна. Є демпінгові пропозиції, але «Львівгаз Збут» застерігає не спокушатись на штучно занижені ціни, адже такий продавець газу не зможе довго працювати «в мінус».

Міф 2: Якість газу зміниться

Важливо розуміти, що якого б постачальника не обрав споживач, він отримуватиме однаковий з усіма газ. Газ йому доставлятимуть тими ж трубами «Львівгазу», що й раніше, і ніяким шляхом «кращий» газ не зможе потрапити до вашої домівки. Так само як і «гірший».

«Увесь газ, який отримують споживачі на Львівщині, досить висококалорійний та має відповідати державному стандарту. Відповідність природного газу встановленим вимогам мають забезпечити оператор ГРМ - АТ «Львівгаз» та оператор ГТС. Постачальник закуповує у оптового продавця якісний газ, а от інфраструктура газотранспортної системи, по якій газ доставляється до помешкань, іноді потребує вдосконалення», - коментує Павло Майк.

Міф 3: З новим постачальником газу не буду платити за доставку

Нові труби для нового постачальника ніхто не прокладатиме. Отже незалежно від того, залишаться споживачі клієнтами «Львівгаз Збуту», чи оберуть іншого постачальника, їх і надалі обслуговуватиме оператор ГРМ - «Львівгаз». Зміна оператора ГРМ у газовій реформі не запланована. У будь-якому разі споживачі сплачуватимуть два рахунки: за газ (постачальникові) та за доставку («Львівгазу»).

Міф 4: Відмінять коригувальні коефіцієнти

Ще один міф, який зараз «просувають» деякі нові гравці газового ринку, що при зміні постачальника газу коригувальний коефіцієнт буде меншим або взагалі не буде застосовуватись. По-перше, коефіцієнт коригування застосовує не постачальник газу «Львівгаз збут», а оператор газорозподільної мережі – АТ «Львівгаз». По-друге, процедура приведення обсягів газу до стандартних умов передбачена Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних мереж і Типовим договором на розподіл газу.

Міф 5: Борги залишу попереднику

Споживач, який вирішить змінити постачальника, зобов’язаний здійснити повний остаточний розрахунок з попереднім постачальником. Відповідна вимога прописана в «Правилах постачання природного газу». Оплату «боргового» рахунку необхідно провести впродовж десяти робочих днів з дня виставлення рахунку.

Міф 6: Треба обов’язково укладати новий договір

У всіх побутових споживачів Львівщини, які до 1 серпня користувались послугами ТОВ «Львівгаз збут», є діючий договір з товариством про постачання природного газу. «Для більшості клієнтів наша співпраця почалася ще з 1 липня 2015 року. Якщо на той час споживач не обрав собі іншого постачальника (а він мав право це зробити ще тоді), то він автоматично став споживачем послуг «Львівгаз Збуту», на якого державою були покладені спецобов’язки щодо постачання природного газу побутовим споживачам (ПСО). Ми не мали права відмовити жодному мешканцю області в надані послуг», - пояснює Павло Майк.

У січні 2016 року засобами поштового зв’язку споживачам Львівщини була надіслана заява-приєднання. Згідно «Правил постачання природного газу» передбачено, якщо споживач не повернув постачальнику заяву-приєднання, фактом згоди споживача про приєднання до умов договору став перший сплачений ним рахунок. В такий спосіб стосунки споживач-постачальник «Львівгаз Збут» були узаконені.

14:55 / 27 серпня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події