Ковальчук: виправити створені ВДЕ технічні та фінансові проблеми у 2020р вже не можливо

Всеволод Ковальчук, який залишає посаду голови НЕК «Укренерго», висловив думку, що ті технічні та фінансові проблеми, які створює стрімкий ріст долі генерації з відновлюваних джерел у 2020р вже не вдасться, адже досі не прийняті ряд важливих законодавчих актів та не досягнуто домовленості між інвесторами та Міністерством енергетики та захисту довкілля.

Про це він заявив під час прес-конференції 26 лютого.

«Станом на сьогодні не можливо виправити ситуацію в 2020р. Я не бачу націленості на швидке вирішення проблеми, досі не завершується процес медіації між Міністерством енергетики та інвесторами в «зелену» генерацію, досі не існує урядового законопроекту про ВДЕ та розвиток цього напряму, досі не має можливості робити нормальні, за прозорою процедурою конкурси на створення нових потужностей. Я вважаю, що ситуація в 2020р і з технічної, і з фінансової точки зору є критичною», - сказав він.

За його словами, на сьогодні йде мова про виправлення ситуації, яка може мати місце в кінці 2021р – початку 2022р.

Також Ковальчук перелічив фактори, які заважають вирішенню ситуації: «Кожен місяць затримки стосовно прийняття рішення про припинення (видачі – ред.) дозволів на підключення за старим «зеленим» тарифом, затримка зі стартом нових аукціонів, затримка із введенням відповідальності за балансування, затримка із проведенням конкурсів на створення нових генеруючих потужностей, систем накопичення буде поглиблювати проблеми електроенергетичної системи».

Як повідомляло агентство ExPro, нещодавно Мінекоенерго збільшило прогноз очікуваного дефіциту ДП «Гарантований покупець» у 2020р з 8 до 17 млрд грн. Раніше «Укренерго» прогнозувало значні системні обмеження через ріст альтернативної енергетики весною цього року.

20:56 / 26 лютого 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події