«Харківгаз» вперше на Харківщині випробував газорозподільну систему воднем

Перші в Харківській області випробування водню проведені АТ «Харківгаз» 27 серпня, в м. Чугуїв, на спеціальному полігоні, який є точною моделлю існуючих газових мереж.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Харківська область – серед п’яти областей, де вперше в Україні почали випробування використанні водню та його сумішей із газом в газопроводах закритих тестових майданчиків. 27 серпня 2020р фахівці «Харківгазу» розпочали тестування впливу водню на елементи газової інфраструктури. Для стартових випробувань застосували газову суміш із 99% концентрацією водню.

Спочатку мережі на полігоні були заповнені інертним газом, а потім воднем. Висока концентрація водню у системі дозволяє оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії, вивчити поведінку різних матеріалів та обладнання.

Статистичні дослідження проводяться в рамках участі Регіональної Газової Компанії у проекті EU Hydrogen Strategy.

Для проведення таких випробувань по-перше, було підготовлено спеціальний дослідницький полігон у Чугуєві.

По-друге, фахівці «Харківгазу» пройшли спеціальне навчання та атестацію по роботі з воднем.

Вони вивчали питання зберігання та транспортування водню, а також вимоги при експлуатації водню в балонах. Дослідження водню в газових мережах проводяться спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Проект дозволить з’ясувати, чи можна українськими газорозподільними мережами транспортувати чисті види енергії. До них відноситься «зелений» водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії.

В Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. В країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas: Великобританії, Франції, Данії, Німеччині, Нідерландах та інших.

Дослідження водню у газових мережах на спеціальних тест-майданчиках під егідою РГК проводяться в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській Дніпропетровській областях.

16:25 / 27 серпня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події