«Газпром» різко знизив транзит газу через Польщу

Після завершення довгострокової угоди щодо транспортування російського газу через Польщу, «Газпром» різко знизив обсяги транзиту по газопроводу «Ямал-Європа». Про це повідомляє низка російських ЗМІ.

За оцінками аналітиків, експортна ціна «Газпрому» в 2020 році може впасти набагато нижче позначки в $100/тис куб м, а частка російського газу в споживанні Європи - скоротитися з 39% до 34%.

Рекордно низькі ціни та попит на природний газ у Європі у зв’язку з введенням карантинних заходів задля запобігання поширенню вірусу Covid-19, знизили рентабельність продажу російського газу у ЄС.

«Обсяги транзиту російського газу по газопроводу Ямал-Європа після закінчення довгострокового контракту з Польщею 17 травня наближаються до нуля, випливає з даних польського газотранспортного оператора Gaz-System. Так, 24 травня в точці входу «Кіндратки» на кордоні з Білоруссю обсяги прокачування впали відразу до 17,3 млн кубометрів на добу (18% від пропускної спроможності). 25 травня цифра, ймовірно, буде ще нижче виходячи з того, що на добовому аукціоні було придбано лише 10% від потужності труби», - повідомляє видання «Коммерсант».

«При цьому мова не йде про ремонтні роботи - щорічна зупинка «Ямалу-Європи» запланована на 6-11 липня. Крім того, GSA Platform на щоденні аукціони виставляє максимальну потужність труби, а транзит відповідає купленим на аукціонах потужностям», - зазначає російське видання «Інтерфакс», додаючи, що «за фактом з початку неділі по газопроводу «Ямал-Європа» в Німеччину потрапляє обсяг приблизно в одну соту від пропускної здатності труби».

Як повідомляло ExPro, 16 травня завершився термін дії договору між «Газпромом» та оператором ГТС Польщі Gaz-System на транзит газу трубопроводом «Ямал-Європа». Оскільки новий контракт укладено не було, то з 17 травня «Газпром» бронює потужності по газопроводу «Ямал-Європа» на аукціонах. За новою системою, «Газпром» купує потужності газопроводу «Ямал-Європа» на точці входу в Польщу «Кондратки» (на кордоні з Білоруссю) та точкою виходу з Польщі «Мальнов» (на кордоні з Німеччиною).

Нагадаємо, експорт природного газу «Газпрому» у 1 кварталі 2020р знизився на 19% - до 39,62 млрд куб м, включаючи поставки до Туреччини.

11:43 / 26 травня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події