«Газпром» платитиме «Нафтогазу» за власним конкурентним тарифом, а не встановленим НКРЕКП

НАК «Нафтогаз України» візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу, російський «Газпром» платитиме йому ціну, яку вважає конкурентною, а не ту, що встановить український регулятор, пояснив 21 грудня журналістам віце-прем'єр РФ Дмитро Козак.

«Тариф якийсь буде у відповідність до законодавства України, які сьогодні відповідають вимогам європейського законодавства. Буде встановлено України, регулятором до кінця року. Але нас сьогодні це вже не цікавить. Це буде проблема «Нафтогазу». Ми «Нафтогазу» сказали, скільки ми будемо готові йому компенсувати за надання цієї послуги, але нас тариф не турбує. Скільки - я не хочу відкривати комерційну таємницю - перш за все «Нафтогазу України», - сказав Козак.

Відповідно до підписаного 20 грудня протокола тристоронньої зустрічі, що тариф на транспортування газу повинен бути конкурентним - таким, що відповідає рівню газотранспортних тарифів, які застосовуються в країнах Західної та Центральної Європи.

«Механізм полягає в тому, що ми маємо справу не з Україною, що не з'ясовуємо ні питання регулювання, ні тарифів. Тепер у нас є компанія, яка надає нам послугу з доставки російського газу європейським споживачам через Україну. Це «Нафтогаз». Ось всі ризики , пов'язані з тарифними, законодавчим регулюванням та функціонуванням ГТС України - це тепер питання взаємодії компанії «Нафтогаз України» і державою Україна. Ми хотіли створити таку схему, щоб «Газпром» не був безпосереднім учасником», - додав віце-прем'єр РФ.

Як повідомлялося, відповідно до протоколу, «Нафтогаз» виступить агентом «Газпрому» при організації транзиту, тим самим беручи на себе ризики перехідного періоду. Тож, з «Оператором ГТС України» «Газпром» підпише міжоператорських угоду (interconnection agreement), а «Нафтогаз України» - угоду на бронювання потужностей ГТС України. Компанія-агент забронює транспортні потужності на п'ять років в обсязі 225 млрд куб. м, в тому числі 65 млрд куб м на 2020 рік, 40 млрд куб м на 2021р і наступні роки, за умови встановлення конкурентного тарифу.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні 24 грудня розгляне питання видачі ліцензії, сертифікації та встановлення тарифів для ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ) - нового оператора ГТС, який почне діяльність з 1 січня 2020р.

Тарифи на послуги транспортування природного газу для внутрішніх точок входу в ГТС (які ще може бути уточнено під час розгляду) на регуляторний період 2020 - 2024рр для ТОВ «Оператор ГТС України» пропонується встановити на рівні 392,55 грн/тис куб м, для внутрішніх точок виходу з ГТС – 288,5 грн/тис куб м (без ПДВ). Таким чином, тарифи нового оператора у порівнянні з діючими тарифами АТ «Укртрансгаз» пропонується збільшити для внутрішніх точок входу в ГТС у 4,2 рази, для внутрішніх точок виходу з ГТС у 2 рази.

Тарифи на транспортування природного газу на міждержавних з'єднаннях на період 2020 – 2024рр пропонується встановити на рівні $16,81/тис куб м (без ПДВ) для точок входу в газотранспортну систему (ГТС), що у 2,6 рази більше за діючий рівень ($6,28/тис куб м без ПДВ).

Тарифи на вихід на міждержавних з'єднаннях ГТС планується встановити на рівні $13,45-20,56/тис куб м (без ПДВ). Зокрема, тариф на вихід на з’єднанні Берегдароц пропонується встановити на рівні $13,45/тис куб м без ПДВ (на 18% нижче за діючий рівень тарифу АТ «Укртрансгаз»), Германовичі - $13,64 (на 10% нижче), Будінце – $16,89 (на 2,8% нижче).

До тарифів застосовуватимуть знижувальні коефіцієнти для точок входу та точок виходу в/з ГТС, на яких пропонується потужність з обмеженнями. Зокрема, знижувальний коефіцієнт для потужності з обмеженнями для точки входу пропонується встановити у 0,23 умовних одиниць (до цього планувалося 0,75), для точки виходу – 0,13-0,55, зокрема для ГВС «Будінце» - 0,13, «Устилуг», «Дроздовичі», «Германовичі» – 0,21, «Берегове», «Берегдароц» - 0,55.

При розрахунку тарифів для ОГТСУ було враховано сценарій нульового транзиту російського газу територією України з 1 січня 2020р. У разі укладення контракту на транзит газу між НАК "Нафтогаз України" та АТ "Газпром" тарифи буде переглянуто протягом трьох днів з часу укладання угоди. Однак розрахунки рівня тарифів у разі продовження транзиту російського газу ні регулятор, ні ОГТСУ не оприлюднювали. 

17:09 / 21 грудня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події