«Енергоатом» та «Укргідроенерго» не понесуть збитків за нової моделі ПСО на ринку електроенергії – Юрій Бойко

ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» не повинні понести значних фінансових втрат внаслідок роботи нової моделі ПСО на ринку електричної енергії. Таку думку висловив Юрій Миколайович Бойко, колишній в.о. міністра енергетики, на своїй сторінці в Facebook.

«Збільшення відпуску «Укргідроенерго» на 43% відносно попереднього прогнозного балансу дозволило збільшити очікуваний дохід компанії на 2,6 млрд грн. Водночас, в рамках нової моделі ПСО за підсумками року фінансове навантаження на підприємство зросте на 0,72 млрд грн. (відносно поточного навантаження). Як наслідок, загальний позитивний ефект для підприємства в порівняні із очікуваннями станом на 31.12.2020 для УГЕ складе + 1,9 млрд грн. Перерозподіл обсягу спеціальних обов’язків в рамках ПСО дозволить зменшити фінансовий небаланс Енергоатому на ті ж 0,72 млрд грн (або на 8,2 млрд грн відносно очікувань станом на 31.12.2020 з урахуванням визначених в попередній редакції Прогнозного балансу обсягів виробництва електроенергії АЕС)», - зазначив Бойко.

Також Бойко вказав, що у структурі тарифу на електроенергію для населення кожна копійка, сплачена за вироблену електроенергію, спрямована безпосередньо генерації і, у разі зростання цього тарифу, весь додатковий обсяг коштів буде спрямовано генеруючим компаніям. Також, за новою моделлю, за словами Бойка, було зупинено нарощування боргів «Гарантованого покупця» перед «Енергоатомом» на суму 2 млрд грн.

Як ризик нової моделі ПСО, колишній в.о. міністра вказав організаційну підготовку, а саме розроблення механізмів проведення електронних аукціонів для генерації та ПУП.

«Водночас, повне вирішення питання фінансового збалансування учасників ринку електричної енергії, що несуть тягар покладених спеціальних обов’язків (в першу чергу - НАЕК «Енергоатом») можливе лише за умови, коли середньозважена ціна на електричну енергію для побутових споживачів хоча б покриватиме собівартість її виробництва державними енергогенеруючими підприємствами та середньозважену ціну «доставки» електроенергії», - підсумував Бойко.

Як повідомляло ExPro, Кабмін 28 квітня вніс зміни до постанови КМУ №483 від 05.06.2019 (в Положення про покладання спецобов'язків на ринку електричної енергії), згідно яких з 1 червня «Гарантований покупець» буде виключений з поставки електроенергії населенню, а «Енергоатом» та «Укргідроенерго» мають забезпечити поставку електроенергії в торгових зонах ОЕС України та Острів БуТЕС відповідно.

Згідно постанови, «Енергоатом» має здійснювати продаж електроенергії постачальникам універсальних послуг напряму, забезпечуючи повний обсяг споживання населення (весь графік споживання – базові, позапікові та пікові навантаження) в усіх регіонах ОЕС України. А забезпечення потреб населення в Острові БуТЕС повністю покладено на «Укргідроенерго», компанія повинна буде здійснювати закупівлі електричної енергії на вільному ринку для забезпечення повної потреби населення (весь графік навантаження) в БуОС, і придбані обсяги компанія буде продавати ПУП.

Після прийняття нової моделі ПСО, «Енергоатом» та «Укргідроенерго» заявили про ймовірні збитки за умов функціонування цієї моделі. Компанії оцінюють фінансові втрати в 3 млрд грн та 2,3 млрд грн відповідно.

12:01 / 11 травня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події