ДТЕК заперечив звинувачення НКРЕКП у зниженні цін на РДН та вимагає розслідування

Енергохолдинг ДТЕК заперечив звинувачення НКРЕКП, яка 29 травня опублікувала повідомлення, в якому звинуватила компанії холдингу в різкому падінні ціни на ринку «на добу наперед»; енергохолдинг вимагає від регулятора справедливого та публічного розслідування можливих маніпуляцій на ринку. Відповідну заяву 29 травня опублікував прес-центр ДТЕК.

«ДТЕК заперечує звинувачення на свою адресу і вимагає від НКРЕКП справедливого і публічного розслідування фактів системних маніпуляцій на ринку електроенергії», - йдеться у повідомленні компанії.

В компанії вважають, що комісія з 2019р здійснювала безперервне адміністративне втручання в роботу ринку, що негативно вплинуло на енергетичну галузь та призвело до кризових явищ.

ДТЕК неодноразово звертав увагу на необхідність реакції НКРЕКП на ситуацію, що склалася, і прийняття оперативних заходів щодо запобігання маніпуляцій на ринку електричної енергії, які полягають в поданні учасниками заявок на продаж неіснуючих обсягів електроенергії.

«У травні 2020р об`єм цінових заявок з ціною 55 коп. за кВт∙год, що нижче собівартості виробництва всіх генеруючих компаній, виріс у 16 разів – з 3 до 50 млн кВт∙год на добу. Профіцит запропонованої електроенергії і масштабні маніпуляції з ціною і обсягами заявок на продаж на ринку «на добу наперед» при повній бездіяльності з боку НКРЕКП стали причинами штучного зниження ціни на електроенергію», - зазначають в компанії.

В результаті таких викривлень роботи ринку, за інформацією прес-центру, щоб уникнути зриву поставок для споживачів, частина компаній перейшла на ринок двосторонніх договорів, оминаючи сегмент РДН.

Як повідомляло агентство ExPro, за даними ДП «Оператор ринку» 23-25 травня ціна на РДН в ОЕС України впала до 801 грн/МВт-год, в результаті торгів на 29 травня ціна впала до 659,7 грн/МВт-год, на 30 травня – до 796,2 грн/МВт-год.

27 травня народний депутат, голова комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус заявив, що один з великих гравців ринку (який володіє шахтами, обленерго та меткомбінатами) пішов з ринку (РДН), що призвело до різкого зменшення попиту та падіння ціни. У відповідь на його коментар директор з комунікацій «ДТЕК Енерго» Ірина Мілютіна зазначила, що падіння ціни відбулося в результаті збільшення пропозиції неіснуючих обсягів від недобросовісних трейдерів.

29 травня НКРЕКП заявила, що саме дії компаній ДТЕК спричинили падіння ціни на РДН в ОЕС України, для виправлення ситуації комісія планує запровадити мінімальні цінові обмеження.

11:33 / 30 травня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події