«ДТЕК Мережі» планує до кінця 2021р автоматизувати пошук дефектів ЛЕП з використанням дронів

Компанія «ДТЕК Мережі» продовжує реалізувати пілотний проект з використанням дронів для виявлення дефектів ліній електропередач та планує до 2021р налагодити роботу дронів та супутнього програмного забезпечення для того, щоб досягти автоматизації виявлення дефектів та формування заявки на їх ремонт для персоналу компанії. Про це 29 липня під час презентації проміжних результатів пілотного проекту повідомив керівник інноваційних проектів «ДТЕК Мережі» Маріс Куніцкіс.

«Ми б хотіли до кінця 2021р закінчити цей продукт, щоб він автоматично розпізнавав дефекти і потім його масштабувати (для роботи в 5 компаній-операторах систем розподілу, які входять в ДТЕК – ред.)», - сказав.

За його словами, пілотний проект був розпочатий в середині 2019р на лініях напругою 10 кВ в мережах «ДТЕК Дніпровські мережі». У цьому році до проекту долучилася естонська компанія Hepta, яка розробила програмне забезпечення для виявлення дефектів. Це IT-рішення побудоване за принципом нейронних мереж, воно здатне запам’ятовувати нові дефекти, вносити їх до бази даних, тим самим оновлюючи останню на потреби компанії.

«Для нас, як мережевих операторів, дрони – це інструмент, який дозволяє краще побачити в якому стані перебуває наше обладнання і прибрати людський фактор (наскільки людина правильно побачила чи не побачила стан обладнання, дійшла вона до нього чи ні)», - прокоментував генеральний директор «ДТЕК Мережі» Іван Гелюх.

Куніцкіс зазначив, що для подальшого запровадження цієї технології необхідні будуть інвестиції у дрони та програмне забезпечення. «Ключове слово «автоматично» виявляти дефекти, а потім – це вже питання інвестицій для збільшення кількості дронів. За нашими розрахунками, на один ОСР необхідно 6-10 дронів. На 5 ОСр нам треба 22 дрони», - уточнив він.

За даними прес-центру «ДТЕК Мережі», результати пілотного проекту показали майже в 2 рази більшу ефективність виявлення дефектів у порівнянні, ніж при звичайних піших оглядах. В результаті огляду 500 км мереж було виявлено 916 дефектів, тоді як звичайний огляд давав значення на рівні 176 дефектів. Дрон може за 1 день обстежити 13 км мережі, а людина – 4-5 км, також використання дронів дозволяє автомтаизувтаи процес пошуку дефекту, його виявлення, занесення в базу даних компанії та формування завдання для ремонтного персоналу.

За словами Куніцкіса, завдяки дрону можна здійснити 3 перевірки: відеофіксація дефекту, термофіксація нагріву елементу мережі в результаті дефекту та ліданий скринінг, який дозволяє збудувати 3D-модель мережі. Використання дронів, за словами Куніцкіса, дозволить ДТЕК в майбутньому зменшити щорічний час відключень споживачів на 10-15%.

17:00 / 29 липня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події