«Донбасенерго» закликає РНБО втрутитися в ситуацію з електропостачанням «Води Донбасу»

ПАТ «Донбасенерго» заявляє, що 8 квітня, в зв’язку з ситуацією щодо електрозабезпечення КП «Вода Донбасу», було вимушене звернутися до Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо вжиття заходів, спрямованих на стабільне забезпечення питною водою мешканців Донецької області.

Про це йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Згідно повідомленню, 1 та 2 квітня оперативний персонал Слов’янської ТЕС виконав команду диспетчера АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» на відключення від енергопостачання «Води Донбасу». Внаслідок цього без водопостачання, за даними Донецької військово-цивільної адміністрації, залишилось близько 70 тис. осіб (населення міст Вугледар, Торецьк, Часів-Яр та ін.), а більш тривале відключення призвело б до припинення водопостачання понад 3,2 млн жителів Донецької області (міста Краматорськ, Маріуполь, Бахмут, Авдіївка та інші).

Також відключення від електроживлення «Води Донбасу» могло призвести до руйнування ділянок каналу Сіверський Донець-Донбас, що загрожувало масштабними наслідками і затопленням населених пунктів Костянтинівка, Майорськ, Високоіванівка, а відновлення роботи каналу вимагало б витрат у сумі близько 2 млрд грн.

Прес-служба зазначає, що така ситуація стала приводом для термінового скликання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням керівника Донецької обласної ВЦА Олександра Куця.

«Зважаючи на прогнозні негативні наслідки, комісія заборонила ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ДФ ДП «Регіональні електричні мережі», АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» припиняти постачання електричної енергії на об’єкти КП «Компанія «Вода Донбасу». Відповідно до статті 6 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» державна політика будується на принципах заборони відключення об'єктів питного водопостачання та централізованого водовідведення від системи живлення через їх стратегічне значення», - йдеться в повідомленні компанії.

Тому 3 квітня 2019р з метою охорони об’єктів критичної інфраструктури відповідно до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» та недопущення знеструмлення «Води Донбасу» на територію Слов’янської ТЕС прибув підрозділ Національної гвардії України, який взяв під охорону щит управління.

Про цей факт «Донбасенерго» поінформувало «ДТЕК Донецькі електромережі», Міністерство енергетики та вугільної промисловості та ДП «Енергоринок» та запропонувало провести відключення «Води Донбасу» безпосередньо на підстанції споживача або в інший можливий спосіб.

Таким чином, ПАТ «Донбасенерго» вважає необґрунтованими будь-які звинувачення оператора системи розподілу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» в порушенні ліцензійних умов з боку Слов’янської ТЕС.

Як повідомляв ExPro, 9 квітня «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» заявив, що попри вимогу постачальника «останньої надії» ДПЗД «Укрінтеренерго» про відключення від енергомережі КП «Вода Донбасу» в м. Слов’янськ (Донецька обл.), генеруюча компанія «Донбасенерго» продовжує незаконно постачати електроенергію для підприємства.

Таким чином, ОСР вважає, що «Донбасенерго» порушує ліцензійні умови і це є приводом для анулювання ліцензії для компанії.

1 квітня в КП «Вода Донбасу» сплинув строк договірних відносин з «Укрінтеренерго», а комунальне підприємство не знайшло нового постачальника.

Поставка «останньої надії» була визначена законом на період трьох місяців, починаючи з 1 січня 2019р. Тариф ПОН був на 25% вище ринкової вартості електроенергії. Споживачі ПОН мали до квітня знайти нового постачальника на ринкових умовах. Тим компаніям, які не змогли знайти постачальника, розподільчі компанії повинні зупинити електрозабезпечення адже споживання на бездоговірній основі згідно законодавства вважається крадіжкою електроенергії. На початку квітня вже були відключені ряд державних вугледобувних шахт та приватних компаній, які не знайшли нового постачальника.

За даними НКРЕКП, борг «Води Донбасу» перед «Укрінтеренерго» за три місяці поставки становив 180 млн грн. 26 березня підприємство «Вода Донбасу» оголосило тендер на закупівлю електроенергії (356 млн кВт-год) на суму 950 млн грн з очікуваною ціною 2,68 грн/кВт-год.


Підписуйтесь на нашу Facebook сторінку: https://www.facebook.com/EXPROElectricity


 

12:15 / 11 квітня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події