«Донбасенерго» виступає проти зміни граничних цін на РДН/ВДР: «призведе до занепаду ТЕС»

ПАТ «Донбасенерго», компанія-оператор Слов’янської ТЕС, виступає проти зміни цінових обмежень (price caps, граничних цін) на ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР), заявивши, що дані ініціативи призведуть до повного занепаду теплових електростанцій (ТЕС). Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зокрема, після наради в Офісі президента, було запропоновано збільшити величину цінових обмежень у нічні години доби на 10% та зменшити на 20% в денні години.

«Вважаємо неприпустимим впровадження таких цінових обмежень на ринку, адже це знизить ціну електроенергії для виробників на 14%, що поставить під сумнів подальше існування теплової генерації в Україні. Зазначені ініціативи призведуть до повного занепаду Слов’янської ТЕС та інших теплових електростанцій України, дефіциту потужності в енергосистемі з відповідними тяжкими наслідками для всієї держави», - заявив комерційний директор «Донбасенерго» Олег Ларіонов.

За словами Ларіонова, у разі прийняття змін до price caps виробництво електроенергії Слов’янської ТЕС стає збитковим, адже антрацит, на якому працює станція, через відсутність його видобутку на контрольованій території України, повністю імпортується, а нові ціни ринку електроенергії, не покриватимуть витрат на її виробництво.

«Так, собівартість електроенергії Слов’янської ТЕС складає близько 1700 грн/МВт*г, а ціни на ринку після впровадження нових price caps становитимуть близько 1446 грн/МВт*год. Тобто компанія отримуватиме близько 254 грн збитків на кожній МВт*год відпущеної електроенергії», - додав він.

Крім цього, Ларіонов зазначає, що взимку очікується подорожчання собівартості електроенергії за рахунок сезонного збільшення вартості вугілля на міжнародних торговельних майданчиках.

«Таким чином, впровадження нових обмежень на ринку, призведе до вимушеної зупинки Слов’янської ТЕС. Це поставить під загрозу подальшу долю 2800 робітників компанії та їхніх сімей, а також 15-тисячне населення прифронтового міста Миколаївка, яке може залишитися без опалення у зимовий період. Також зупинка ТЕС призведе до втрати 750 МВт потужності в енергосистемі України», - заявив Ларіонов.

За підсумками наради в Офісі президента «Донбасенерго» направило до всіх компетентних органів влади звернення з проханням розібратися з зазначеною ситуацією.


Підписуйтесь на нашу Facebook сторінку: https://www.facebook.com/EXPROElectricity


Як повідомляв ExPro, представник президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус, після наради з енергетичних питань в Офісі президента, яка відбулася 19 серпня, повідомив, що напрацьовано три рішення для зниження кінцевої ціни для промислових (непобутових) споживачів на 20%.

Зокрема, планується збільшити частку е/е «Укргідроенерго» в рамках механізму покладання спеціальних обов’язків (ПСО) та зменшити тариф "Укренерго" в 3 рази до близько 9 коп/кВт-год. Крім цього, ще одним фактором, який сприятиме здешевленню електроенергії, має стати зміна price caps на ВДР та РДН.

16:39 / 22 серпня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події