«Донбасенерго» в липні отримало 100 млн грн збитків через недосконалі умови балансуючого ринку

ПАТ «Донбасенерго» в липні 2020р отримало 100 млн грн збитків від роботи на ринку електроенергії через некоректні правила балансуючого ринку, а саме через збільшення прайс-кепу на балансуючому ринку на розвантаження (з 55% до 80% від ціни на РДН) в результаті чого теплова генерація в період карантину стала вимушена купувати дорожчу балансуючу електроенергію при постійних питомих витратах. Про це 3 серпня повідомила прес-служба компанії.

«Збитки ПАТ «Донбасенерго» від операційної діяльності за 2-й квартал 2020 р. на ринку електричної енергії склали 98 млн грн, а за останній місяць роботи сягнули вже понад 100 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Згідно пояснення компанії, Правилами ринку було передбачено, що учасник ринку, який створив небаланс і потребує розвантаження, виставляв свою балансуючу енергію за цінами не менше 55% від ціни на РДН.

«Такий рівень цін на балансуючому ринку дозволяє маневровій генерації, якою, в тому числі, є теплова, отримувати дохід від діяльності з постачання послуг з балансування та покривати умовно-постійні витрати», - пояснили в компанії.

Але НКРЕКП на початку квітня прийняла постанову (№766 від 08.04.2020р), згідно якої на період карантину та місяця після нього ціни заявок на розвантаження має бути не нижче 80% від ціни на РДН.

«Зазначені умови не тільки позбавили теплову генерацію, зокрема ПАТ «Донбасенерго», джерела покриття умовно-постійних витрат, а ще й суттєво знизили відповідальність учасників ринку за створені ними небаланси. Таким чином, підприємство, що виробляє електроенергію для продажу, примусово обмежується в її виробництві, а такі обмеження приносять компанії суттєві збитки», - повідомили в компанії.

За інформацією прес-центру, компанія з метою недопущення банкрутства подала позов до суду проти НКРЕКП, в якому вимагає визнати протиправними положення згаданої постанови НКРЕКП.

«Позиція «Донбасенерго» залишається незмінною: на балансуючому ринку взагалі не повинно бути обмежень, а ціна на розвантаження/завантаження визначається тільки ринковими умовами гравців», - зазначили в компанії.

18:04 / 3 серпня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події