ДФС арештувала корпоративні права компаній, що завозили нафтопродукти з Росії

Державна фіскальна служба України (ДФС) наклала арешт на корпоративні права групи компаній, що завозили нафтопродукти з РФ. Про це повідомляє прес-служба ДФС.

Нагадаємо, у березні 2021р податкова міліція ДФС спільно зі Службою безпеки України (СБУ), за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрила масштабну схему реалізації неякісних нафтопродуктів через відому мережу АЗС.

За словами ДФС, службові особи декількох компаній організували незаконну схему із ввезення на митну територію України, в тому числі з території РФ, нафтопродуктів з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що під час оформлення імпортованого палива, у митних деклараціях відображалися занижені вагові та якісні показники палива (Євро 4). В подальшому паливо на підконтрольних нафтобазах змішувалося з паливом для реактивних двигунів з метою досягнення показника палива (Євро 5) та подальшої безперешкодної реалізації.

Правоохоронці провели понад 140 санкціонованих обшуків та перевірили офісні приміщення, нафтобази, морські судна та понад 100 автозаправних станцій. Виявлено паливно-мастильні матеріали (бензин, дизельне паливо, паливо для реактивних двигунів, нафтопродукти невідомого хімічного складу) загальним об’ємом понад 13 млн л (понад 10 тис тон) на загальну орієнтовну вартість понад 350 млн гривень.

Під час досудового розслідування встановлено взаємозв’язок 28 суб’єктів в частині спільних засновників (бенефіціарних) власників, що вказує на підконтрольність одним і тим же особам. Отримано відомості щодо намірів бенефіціарних власників та службових осіб цих 28 підприємств, вчинити реєстраційні дії щодо передачі корпоративних прав іншим особам, з метою уникнення від відповідальності та унеможливлення стягнення збитків за матеріалами кримінального провадження.

На підставі ухвали суду накладено арешт на корпоративні права 28 компаній, у власності яких перебувають також і вищезгадані АЗС на загальну суму понад 700 млн гривень.

Слідчі дії в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного ввезення та транспортування нафтопродуктів з метою збуту, легалізації незаконно отриманих коштів від їх реалізації, зловживання службовим становищем та умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах тривають.

«ДФС продовжує системну боротьбу з «тіньовою економікою» як явища взагалі та з незаконним обігом підакцизних товарів зокрема. Через існування тіньових схем державний бюджет недоотримує значні суми надходжень. В той час як триває війна на сході України, а держава бореться з епідемією, деякі бізнесмени дозволяють собі ухилятися від сплати податків в великих розмірах, порушувати законодавство та торгувати з агресором - це взагалі неприпустимо. Корупція та масштабні порушення в сфері економічної діяльності це і є внутрішній ворог нашої держави. Бізнес повинен працювати на користь громадян України, зміцнювати економічну безпеку держави, а не працювати «по-чорному», заради збагачення окремих осіб. Результати діяльності ДФС вже очевидні, ми і надалі будемо продовжувати роботу з детінізації ринку», - зазначив голова ДФС Вадим Мельник.

12:55 / 14 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події