Черговий раунд переговорів щодо транзиту російського газу через Україну очікується 5 грудня - Оржель

Черговий раунд переговорів щодо укладення нової угоди на транзит російського газу територією України може відбутися 5 грудня, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель під час брифінгу у понеділок.

«Я маю надію, що це може бути 5 грудня попередньо», - сказав міністр, зазначивши, що російська сторона поки не підтвердила цю дату. За його словами, українська та європейська сторони зі свого боку готові до перемовин кожного дня.

Він підкреслив, що Україна до кінця року виконає зобов’язання із приведення українського законодавства щодо регулювання газового ринку у відповідність до європейського, зокрема, здійснивши відокремлення оператора газотранспортної системи від НАК «Нафтогаз України».

Оржель також висловив переконання того, що «Газпром» підпише міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement), як це передбачено правилами європейського газового ринку. «Це не питання, буде чи не буде, це питання відпрацювання технічних моментів договору», - сказав високопосадовець.

Говорячи про істотні умови контракту на транзит, міністр зазначив, що його укладення на рік (як пропонує наразі «Газпром» - прим. ExPro) є неприйнятним для України. «За такого терміну дії тариф на транспортування буде надвисоким», - пояснив міністр, додавши, що зважаючи на інтереси європейської, української та російської сторони, потрібно закладати такі умови договору, які забезпечують адекватний тариф.

Він також висловив сумнів щодо перспектив підписання контракту під час переговорів президентів України та Росії у «нормандському» форматі, призначених на 9 грудня, оскільки документ стосується відносин двох суб’єктів господарювання.

Як повідомлялося, строк дії 10-річного контракту на транзит газу між НАК «Нафтогаз України» та АТ «Газпром», спливає 31 грудня 2019р.

12:47 / 2 грудня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події