АГР підтримує ідею Макогона щодо включення ВТВ в тариф операторів ГРМ

Асоціація газового ринку (АГР) підтримує позицію керівника ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Сергія Макогона щодо необхідності включення до тарифів операторів газорозподільних систем обсягів фактичних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) природного газу.

Про це йдеться в повідомленні АГР.

«Основна проблема – в тариф не включені всі об’єми газу на виробничо-технологічні витрати, які їм (Операторам ГРМ – АГРУ) потрібні», - відзначив в своєму інтерв’ю гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон.

З урахуванням останніх змін до законодавства направлених на посилення незалежності НКРЕКП, процедура перегляду тарифів операторів систем розподілу може зайняти не більше місяця та дозволить уникнути негативних наслідків пов’язаних з утворенням заборгованості перед оператором газотранспортної системи.

Нещодавній перегляд тарифів нарешті дозволив операторам ГРМ перейти до механізму закупівлі технологічного газу на електронних біржових торгах.

Позитивний ефект від таких закупівель складає економію майже у 2 тис грн на закупівлі кожної тисячі кубічних метрів порівняно із вимушеним придбанням такого газу у Оператора ГТС.

На сьогоднішній день частина операторів ГРМ вже придбала понад 60 млн куб технологічного газу на біржових торгах, що дозволило зекономити близько 100 млн грн коштів тарифу.

Подальша можливість закупівлі технологічного газу операторами ГРМ за конкурентними цінами, залежить від врахування в тарифах операторів ГРМ фактичних технологічних витрат газу, які діючою структурою тарифу покриваються тільки на 65%.

Як зазначає АГР, практика закупівель технологічного газу операторами ГРМ на вільному конкурентному ринку, врахування всіх обґрунтованих витрат операторів ГРМ насправді дозволяє останнім економити кошти тарифу, а НКРЕКП уникати необхідності передбачення у майбутньому компенсації вимушених закупівель дорогого технологічного газу у Оператора ГТС.

Враховуючи вищевикладене АГР заявляє про повну підтримку позиції Сергія Макогона, щодо необхідності якнайшвидшого врегулювання питання передбачення НКРЕКП необхідних технологічних витрат газу в тарифах операторів ГРМ.

12:26 / 17 січня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події