159 тис прикарпатців боргують за розподіл газу 55 млн грн

159 тисяч споживачів ще мають борги перед АТ «Івано-Франківськгаз» за розподіл газу, а загальна сума їх боргу склала 55 мільйонів гривень.

70% прикарпатців, або 266 тисяч споживачів своєчасно оплачують за послугу розподілу газу. У порівнянні з минулим роком, кількість боржників зменшилася на 35%.

Плата за розподіл газу – це гарантія безаварійного та безперебійного газопостачання. Адже за кошти, сплачені споживачами за доставку, фінансується діяльність аварійно-диспетчерської служби, яка щоденно 24 години на добу 7 днів на тиждень ліквідовує витоки газу, а також здійснюеться ремонт газопроводів, обслуговування газорегуляторних та шафових регуляторних пунктів, які понижають і підтримують необхідний тиск в мережах.

Від постійного виконання цих робіт залежить наявність газу у помешканнях споживачів. Для цього необхідно щоденно заправляти спецтранспорт, закуповувати необхідні матеріали, платити зарплату працівникам, сплачувати податки. Саме через це «Івано-Франківськгаз» змушений стягувати борги примусово.

Зокрема, за вісім місяців компанія передала до суду понад 1,5 тис. справ боржників. Крім боргу, вони муситимуть сплатити ще й судові витрати.

У випадку несвоєчасної оплати заборгованості, споживачам довелося б оплатити ще й виконавчий збір – 10% від суми боргу. Більше того, боржники ризикують залишитися без газопостачання.

Адже з 20 серпня 2021 року, відповідно до Закону України №1657-IX, знято мораторій на відключення споживачів, що мають заборгованість, від комунальних послуг.

Заборона на відключення діятиме тільки в регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки. Для відновлення подачі газу споживачу буде необхідно, окрім суми боргу, ще й оплатити за послугу «припинення-відновлення газопостачанння». А це - понад пів тисячі грн.

«Цього року значно скоротилася кількість споживачів, які не платили за розподіл жодного разу. Якщо на початку року їх було 32,8 тисячі, то станом на 1 вересня 2021 року – 20,2 тисячі», - говорить комерційний директор «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик. Якщо споживачу складно погасити борг за розподіл газу одразу, він може укласти договір реструктуризації. Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців, залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу.

16:05 / 14 вересня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події